Waarom mag een koksmes niet in de vaatwasser?

Bij veel koksmessen staat in de beschrijving dat deze niet in de vaatwasser mag, maar waarom is dit zo? Zelf heb ik ook meerdere keukenmessen die niet in de vaatwasser mogen. Ik ben op zoek gegaan naar het antwoord.

Waarom keukenmessen niet in de vaatwasser mogen

Door de warmte in combinatie met het water in een vaatwasser wordt een keukenmes minder scherp. Het scherpe randje van een mes is zo dun dat hij door de hitte zachter wordt minder scherp kan worden.

In een vaatwasser wordt er een behoorlijke hitte opgebouwd. Heet water zit in een vaatwasser in een afgesloten ruimte. Borden, messen en ander keukengerei wordt hierin behoorlijk heet.

Het mes zal niet direct na de eerste keer in de vaatwasser bot worden maar na verloop van tijd zal het mes wel steeds botter worden.

De combinatie van de hitte en het water kan ook zorgen voor roestvorming. Dit kan zich vormen bij zowel het lemmet als bij het handvat (heft). Vaatwastabletten kunnen ook agressief zijn en effect hebben op het materiaal van het koksmes.

Net als messen mogen houten snijplanken vaak ook niet in de vaatwasser. Deze kunnen nog wel eens als houten latjes uit de vaatwasser komen of sterk verbogen.

Keukenmessen schoonmaken

Hoe maak je dan een koksmes schoon? Ik heb deze vraag aan meerdere koks gesteld met de volgende antwoorden

1. Koksmes schoon vegen

Maak een doek nat met warm water en maak het lemmet van het koksmes zo schoon.

2. Koksmes afwassen

Gebruik een afwas borstel, lauw water en een heel klein beetje afwasmiddel. Zo kun je het mes goed schoonmaken.

3. Kort onder de koude kraan

Houd het mes kort onder de kraan en maak het schoon met een borstel. Gebruik als het kan koud of lauw water. Dan zal het mes langer goed blijven.

Wat als je een koksmes toch in de vaatwasser hebt gedaan?

Als je een koksmes toch in de vaatwasser hebt gedaan dan kan het zijn dat deze wat minder scherp is geworden. Maak in dit geval gebruik van aanzetstaal of gebruik een wetsteen om jouw keukenmes opnieuw te scherp te maken.

Is het koksmes echt niet meer te redden? Lees dan welk koksmes wij het beste vinden.

Artikel geschreven door:

tim van iersel icon 1

Tim van Iersel

Ondernemer, vader van 2 en hobbykok met een fascinatie voor (keuken)messen. Eigenaar van het softwarebedrijf Websitescanner.