Beste koksmes in 2022

Snijden met een bot mes is levensgevaarlijk. Juist met een scherp mes voorkom je een hoop ongelukken. In dit artikel delen we ons onderzoek naar het beste koksmes van 2021.

Koksmes kopen

Een goed koksmes kopen? Er zijn enorm veel merken als het gaat om koksmessen.

Vanuit Keukenmessen.com hebben we voor dit onderzoek gesproken met diverse chef-koks en hobby koks om te weten waar we op moeten letten. Na de eerste selectie hebben we nog veel reviews gelezen en hebben we natuurlijk zelf ook enkele messen getest.

Beste koksmes

Het beste koksmes op dit moment is volgens ons het VDN – Koksmes damascus uit de Elegance serie.

Beste koksmes
VDN – Koksmes damascus

Een zeer scherp mes met een mooi design. Snijd niet alleen goed maar is ook een eye-catcher. Komt geleverd in een mooie doos waardoor je hem ook als cadeau kunt geven.

Bekijken op VDNKitchen.nl

Met een prijs van €69,99 op het moment van schrijven is de kwaliteit prijs verhouding zeer goed. Het koksmes heeft een perfecte balans en snijd met het lemmet van Damascusstaal soepel door alles heen.

Het VDN koksmes is ook te krijgen als messenset inclusief handig messenblok.


Goedkoop koksmes

Wil een goed maar toch goedkoop koksmes? dan is het KitchenBrothers Professioneel RVS Koksmes een geschikt alternatief.

Beste koksmes
KitchenBrothers Professioneel RVS Koksmes

Het KitchenBrothers koksmes is een goed koksmes voor een scherpe prijs. Het KitchenBrothers koksmes is gemaakt van high-carbon staal met een hoog koolstof percentage (0.6%-0.75%).

Bekijken op Bol.com

Op het moment van schrijven kost dit koksmes 34,99. Dit mes is ook inclusief luxe opbergdoos, een ideaal koksmes om cadeau te doen.


Waar moet je op letten bij het kopen van een koksmes

Als je een koksmes gaat kopen is het goed op te weten waar je op moet letten. Hieronder hebben wij de punten uitgelegd waar je op kunt letten bij het kopen van een koksmes.

Het materiaal van het mes

Koksmessen zijn er in allerlei materialen te krijgen. De meeste messen zijn gemaakt van RVS, roestvrij staal. Het voordeel aan dit soort messen is dat ze makkelijk schoon te maken zijn.

Het mes handvat is ook te krijgen in verschillende soorten materialen. Hout en kunststof zijn de meest voorkomende materialen.

De lengte van het lemmet

Er zijn verschillende lengte koksmessen. Welk formaat is het beste? Dat ligt aan je eigen voorkeuren.

Professioneel koksmes

Professionele koks hebben vaak de voorkeur voor een langer lemmet (mes blad). Denk hierbij aan 20 tot 26 cm lang. Met een lang lemmet kun je in een snij beweging grote stukken vlees of groente doormidden snijden.

Koksmes voor beginners

Ben je nog niet zo ervaren met een mes? Kies dan een wat minder lang mes (lemmet t/m 20 cm). Koksmessen met een korter lemmet zijn net wat makkelijker te hanteren.

Onderhoud van het mes

Hoe slijtvast een koksmes ook is, elk koksmes is er een keer aan toe om opnieuw geslepen te worden. Het slijpen van messen kun je zelf doen met aanzetstaal of met wetstenen.

Vaatwasser

Al geven sommige messen aan dat ze vaatwasser bestendig zijn is het alsnog een slim idee om ze gewoon met de hand af te wassen. Door de warmte van een vaatwasser in combinatie met het water kan een mes hierdoor bot worden. Gebruik hiervoor lauw of warm water en normaal afwasmiddel.