Outdoor chef Bart Jansens over zijn messen

'Chef aan het woord' met dit keer Bart Jansens, eigenaar van de Rooie Sok. Van eetcafe naar evenementenbedrijf.

Over Bart & de Rooie Sok

Mijn bedrijf is serieus gewijzigd, van eetcafe naar evenementenbedrijf. Zo is de keuken ook veranderd, van horecakeuken naar Outdoor Western Keuken.

Voorheen was ikzelf degene met de messen, nu zijn het mijn gasten, dat maakt een serieus verschil.

Wat voor messen gebruik je in de keuken?

In een horecakeuken moet je op je scherpe messen kunnen vertrouwen, daar begin je je dienst mee, en die moeten feilloos hun werk doen tot het einde van de avond. 

Tijdens de workshops stel ik iets minder hoge eisen aan de messen, omdat de gasten er toch dingen mee doen waar je tenen van krom in je schoenen gaan zitten, we gebruiken dus veel verschillende messen.

Voor de beleving van de western-keuken hebben we grote “Crocodil Dundee” style messen, dat vinden gasten wel leuk.

Voor het serieuzere snijwerk (dat is er maar weinig in onze buiten keuken) hebben we enkele Eden koksmessen en een sabatier. Maar die geven we niet zomaar aan gasten, die geven we aan mensen waarvan we zien dat ze met zorg met hun messen om gaan. 

Heb je een bepaald mes op het oog die je in de toekomst wilt gaan kopen?

Op mijn wensenlijstje staat nog een Cleaver, zoals die van ESEE, een prachtig bijl wat er extreem stoer uit ziet en geschikt om botten mee te kunnen doorklieven. Ik ben benieuwd hoe die cleavers snijden, maar ik zie er koks heel handig mee werken, dus daar heb ik het volle vertrouwen in.

Esee cleaver mes
Artikel geschreven door:

tim van iersel icon 1

Tim van Iersel

Ondernemer, vader van 2 en hobbykok met een fascinatie voor (keuken)messen. Eigenaar van het softwarebedrijf Websitescanner.